Meidän tarinamme

Vartsu ry perustettiin tammikuussa 2008. Perustajajäsenet (ensimmäisessä kuvassa vasemmalta) Niklas, Virve, Arja, Mikko, Jukka ja Marjaana olivat mukana ennaltaehkäisevän mielenterveystyön JERI-hankkeessa (Jorvi Early Psychosis Recognition and Intervention), jossa he olivat tulleet tietoiseksi varhaisen, yhteistyössä ja nuoren omassa ympäristössä tarjotun tuen suuresta merkityksestä.
Tulevat vartsulaiset saivat innostavia ideoita Birminghamin IEPA-konferenssista (Early Invervention in Mental Health) jo vuonna 2006. Oli ilmeistä, että maailmalla oli paljon tutkittua tietoa ja taitoa psykoottistyyppisen oireilun arvioimisesta ja hoidosta, mutta Suomessa psykoosiriskiosaaminen oli vielä lapsenkengissä. Vartsu perustettiinkin alun perin juuri tätä tarvetta varten. Vartsulaiset halusivat tuoda laadukasta psykoosiriskivaiheen tietoutta ja menetelmiä kotimaahan ja kouluttautua samalla myös itse.
Vartsun toimintavuosiin on mahtunut paljon merkittäviä, opettavaisia ja hauskoja tilanteita. Lähtölaukaus koulutustyölle tapahtui jo perustamisvuonna 2008. Tuolloin norjalainen T.K. Larsen tuli Suomeen kertomaan TIPS-projektista, joka oli Norjassa johtanut huomattaviin kehitysaskeliin psykoosin varhaisen tunnistamisen saralla.
Vuonna 2009 Vartsu järjesti Haikon kartanossa retriitin, jonne kutsuttiin suomalaisen psykiatrian osaajia. Retriitissä verkostoiduttiin, keskusteltiin ja kehitettiin psykoosin varhaisen vaiheen tutkimuksen ja hoidon näkymiä.

Ensimmäisen SIPS-menetelmäkoulutus (Structured Interview of Psychosis-risk Syndromes) pidettiin vuonna 2010, jolloin Yalen Barbara Walsh saapui Suomeen kouluttamaan ammattilaisia tämän psykoosiriskioireiden haastatteluinstrumentin osaajiksi. Sittemmin Vartsu ja Niklas Granö ovat hankkineet SIPS-haastattelun kansallisen kouluttajan valtuudet ja SIPS-koulutuksia on järjestetty lähemmäs kymmenkunta. Vartsu on kouluttanut myös CAARMS-menetelmän (Assessing Young People at Ultra High Risk of Psychosis) käytöstä.
Vartsu on tuonut kotimaiseen käyttöön keskeisiä nuorten psykoottistyyppisten oireilun arviointivälineitä. Yhdistyksen toimesta on suomennettu SIPS, CAARMS ja PQ-B ja myös käännöstyötä ruotsiksi on työn alla.
Vuosien varrella Vartsun koulutuksissa on kuultu useita psykoosin varhaisvaiheen huippuosaajia, joista mainittakoon Max Birchwood 2010, Tony Morrison 2013 ja Patrick McGorry 2016. Vartsulaiset ovat pitäneet huolta myös oman asiantuntijuutensa vahvistamisesta opiskelemalla aktiivisesti niin kotimaassa kuin ulkomaisissa konferensseissa, joihin Vartsu on tehnyt antoisia ja ikimuistoisia opintomatkoja.